Noua armă testată de Coreea de Nord: „Produce un tsunami radioactiv pe scară largă”
Coreea de Nord se laudă că a testat, săptămâna aceasta, o nouă dronă de atac nuclear subacvatic, ca răspuns la exerciţiile militare comune desfăşurate de Statele Unite şi Coreea de Sud. Anunțul a fost făcut de către agenţia de presă nord-coreeană KCNA. Totuși, analiștii au îndemnat la scepticism.
Coreea de Nord a testat o armă de atac nuclear subacvatic
Un raport al Agenției Centrale de Știri din Coreea (KCNA) a declarat că drona, numită „Navă de atac nuclear subacvatic fără pilot „Haeil”, a fost testată între 21 și 23 martie, navigând în apele de pe coasta de est a țării pentru mai mult de 59 de ore înainte ca focosul să fie detonat joi după-amiază.
Armata dictatorului nord-coreean Kim Jong-un a testat acest nou sistem de arme de marţi până joi, în largul coastei provinciei Hamgyong de Sud. Misiunea dronei este „de a produce un tsunami radioactiv pe scară largă” printr-o explozie subacvatică şi să distrugă navele, precum și porturile inamice.
„Această dronă de atac nuclear subacvatic poate fi desfăşurată pe orice coastă sau în orice port, remorcată de o navă de suprafaţă”, a transmis KCNA. În momentul exploziei subacvatice, dispozitivul navigase timp de 59 de ore şi 12 minute, la o adâncime de 80 până la 150 de metri.
„Misiunea armei strategice nucleare subacvatice este să se infiltreze pe furiș în apele operaționale și să facă un tsunami radioactiv la scară mare prin explozie subacvatică, pentru a distruge grupurile navale de atacatori și porturile operaționale majore ale inamicului”, se arată în raportul agenției, scrie CNN.
Avertisment pentru inamici
Regimul de la Phenian a făcut aceste teste „cu scopul de a avertiza inamicul împotriva unei crize nucleare reale şi pentru a verifica fiabilitatea forţei nucleare de autoapărare”.
De altfel, Coreea de Nord a lansat, miercuri, mai multe rachete de croazieră, potrivit Seului, care efectuează în prezent exerciţii comune majore cu SUA. Liderul suprem al țării și acoliții săi consideră aceste antrenamente drept repetiţii pentru o invazie a teritoriului său şi a amenințat că va răspunde „masiv”.
Noile manevre nord-coreene au loc la aproximativ o săptămână după ce Phenian a testat cea mai puternică rachetă a sa, Hwasong-17, al doilea test al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) în 2023.
De ce analiștii sunt sceptici
Totuși, analiştii nu dau crezare afirmaţiilor Coreei de Nord: „Cea mai recentă afirmație a Phenianului de a avea o dronă nucleară subacvatică ar trebui să fie întâmpinată cu scepticism”, deoarece Coreea de Nord nu a oferit nicio dovadă, a spus Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.
Scriind pe rețelele sociale, Ankit Panda, expert în politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a spus: „Tind să iau în serios Coreea de Nord, dar nu pot exclude posibilitatea ca aceasta să fie o încercare de înșelăciune”.